Ana içeriğe atla

TATLI SU (PERCH) LEVREĞİ VE MANGAL GÜNÜ

       PERCH BALIĞI 15 MART 30 NİSAN TARİHLERİNDE AVCILIĞI YASAKTIR. (45 gün)

Perch - testere -gömme - köstergeç -tatlısu levreği- amerikan levreği yöreye göre ülkemizdeki adı değişmektedir.
Erkek levrek dişilerden daha erken olgunlaşır, normalde 2-4 yaşları arasındadır. Ancak istisnai durumlarda, gıdanın bol olduğu durumlarda olgunluğa bir yıl gibi kısa bir sürede ulaşılabilmektedir. Dişiler erkeklerden daha hızlı büyürler ancak olgunlaşmaları daha uzun sürer, normalde 3-5 yıl civarındadır. Levrek cinsel açıdan dimorfiktir, dişiler erkeklerden daha büyük büyür.

Yumurtlama


Göllerin yumurtlaması ilkbaharda iki ila üç haftalık bir sürede gerçekleşir ve hava koşullarına bağlı olarak Mart'tan Mayıs'a kadar herhangi bir zamanda başlayabilir, ancak genellikle su sıcaklıkları yaklaşık 9 veya 10°C'ye ulaştığında meydana gelir.

Erkek levrek ilk önce sessiz durgun sular, sığ koylar vb. gibi tercih edilen bölgelerde, 1-2 metre derinliğindeki suda toplanır. Dişiler kısa süre sonra gelir. Yumurtlama gerçekleşene kadar her dişiye birkaç erkek eşlik edecek ve onunla birlikte su bitki örtüsü, sazlıklar veya su altındaki dallar arasında yüzecek. Yumurtalar, uzunluğu bir metre veya daha fazla olan uzun, yapışkan yapışkan şeritler halinde atılır ve engellerin üzerinden yüzerken dişinin vücudundan çekilir. Yumurtalar daha sonra iki veya daha fazla görevli erkek tarafından döllenir.

Balıklar çok üretkendir; Bazı durumlarda dişinin taşıdığı yumurta sayısı (doğurganlık olarak anılır) çok fazladır. Ancak sayı değişkendir ve durumuna ve büyüklüğüne bağlıdır. Genel olarak dişi ne kadar büyük olursa taşıyacağı yumurta sayısı da o kadar fazla olur. Bu, küçük bir dişide 3.000 den 210.000'e kadar olabilir Ancak bu büyük sayının yalnızca küçük bir yüzdesinin yetişkin levrek haline gelmek için hayatta kalacağı unutulmamalıdır.

Yumurtalar


Levrek, çoğu iri balık gibi, çapı yaklaşık 1,0-2,5 mm olan demersal yumurtalar bırakır. Levrek yumurtaları hava şartlarına bağlı olarak 8-10 gün içinde yumurtadan çıkar. Yumurtaların olgunlaşmasında ışık önemli kabul edilir ancak en hayati faktör sıcaklıktır. Sıcaklıktaki dalgalanmalar kuluçka sürecini ilerletebilir veya geciktirebilir. Neyse ki su, ısısını havadan çok daha uzun süre korur, dolayısıyla yumurtalar, kısa süreli olmaları koşuluyla ani soğuklara dayanabilirler.

Kuluçka


Minik balıkların veya bu aşamadaki adıyla Alevinlerin her biri yumurtadan çıktıklarında, içindekiler önümüzdeki 10-20 gün boyunca veya Alevinler yaşayıncaya kadar tek besin kaynağını sağlayacak bir yumurta sarısı kesesiyle donatılır. Suda yaşayan küçük hayvan organizmaları (Zooplankton) ile beslenir.

Alevinlerin hayatta kalması ve büyümesi habitat tipine ve uygun besin organizmalarının mevcudiyetine bağlıdır. Su sıcaklıkları zooplanktonun gelişimini ve bolluğunu kontrol ettiğinden, sıcaklık bir kez daha kritik bir rol oynuyor. Levrekler yaşamlarının ilk yılında besin kaynağı olarak tamamen zooplanktona bağımlıdır.


Ana unsurlar

Erkeklerde 2 ila 4 yıl, Dişilerde 3 ila 5 yıl cinsel olgu.
Yumurtlama zamanı - Mart'tan Mayıs'a yumurtlama suyu sıcaklığı – 9 ila 10°C
Yumurta sayısı Küçük bir dişiden ~3.000 Büyük bir dişiden ~210.000 yumurta çıkabilmektedir. Yumurta boyutu 1,0 ila 2,5mm 
boylarında değişkenlik göstermektedr.
Yumurtadan çıkma süresi – 8 ila 10 gündür.

Resimlerle Levreğin Yaşam Döngüsü


Yumurtlayan bir dişi levrek

yumurtlama

Levrek yumurtaları

Genç levrek sürüsü


Genç levrek sürüsü

sürü

Yalnız bir yetişkin levrek

Devasa bir Avrupa dişi levrek


Kuluçka

Yüksek su sıcaklıkları yumurta sarısı kesesinin emilme hızını artıracak, düşük sıcaklıklar ise yavaşlatacaktır. Minik levrek artık yaklaşık 6 mm uzunluğundadır. Bu süre zarfında Alevinler yumurtadan çıktıkları nesneye bağlı kalırlar. Aksi takdirde dibe düşecek ve çamur içinde boğulabileceklerdi. Kendi başlarına yüzebilecek kadar güçlendiklerinde Alevinler, yüzme keselerini şişirmek için atmosferik havayı almak amacıyla yüzeye doğru tehlikeli bir yolculuk yapmak zorunda kalacaklar. Yüzey, teknelerden gelen deterjan dizeli veya başka herhangi bir kirletici madde ile kaplanırsa, bu görevi tamamlayamazlar ve binlerce yavru telef olabilir.

Levrek büyüyüp geliştikçe daha büyük yiyecekler iştahla tüketilecektir. Minik levreğin ağzına sığabileceği her türlü hayvan organizması yenilecek. Bunlar esas olarak kan kurdu, tatarcık pupası, su biti Asellus, tatlı su karidesi Gammarus ve çok sayıda böcek perisi ve larvası gibi bentik (altta yaşayan) canlılardır. Sonunda levrek, çok çeşitli küçük balıkları yiyerek balık yiyici hale gelir. Levreklerde beslenme, şafak ve alacakaranlık dönemlerinde maksimum aktivite ile günlük bir düzene dönüşür.

Hayatta kalma mücadelesi


Levrek 10 yıldan fazla yaşayabilir  (cinsine ve yasam kosularina göre )yumurtladıkları andan itibaren karşılaştıkları birçok tehlike vardır. Çok sayıda yumurta, kuğu ve sakarmeke gibi yabani ot yiyen kuşlar tarafından kazara tüketilir. Bazıları bahar sellerinde sürüklenebilir veya kirlilik nedeniyle kaybolabilir. Minik yavrular yumurtadan çıktıktan sonra doğanın insafına kalır ve soğuktan veya açlıktan ölebilir. Yırtıcı hayvanlar da bunun bedelini ödüyor. Levreklerden daha erken doğan turna yavruları, Dytiscus böceği ve açgözlü yusufçuklar gibi çeşitli böceklerin larvaları gibi, yavruları yoğun bir şekilde avlar. Levreklerde yamyamlık da yaygındır; özellikle diğer besin kaynakları mevcut değilse, yaşlı sınıflar gençleri avlar. Ayrıca hayatı boyunca levrek avlayan yılan balıkları, alabalık, ot yılanları, su samuru, balıkçıllar, batağanlar, karabataklar ve daha birçok canlı vardır.


Avcılığı 


Yemli olarak ikili veya üçlü dip takimi solucan takılarak veya at çek sistemi ile silikon döner kaşık (meps) ufak çaplı sahteler veya mini jiglerle yapılır ben silikon,vibrasyon ve jig ile avlanıyorum 9. Aydan sonra derin suya kaçtigindan jig ile yazın başlarında kıyıya daha yakin oldukları için silikon ile avlaniyorum sari- pembe- yesil- kirmizi- beyaz renklerin verimliliğini yaptığım avlarda tecrübe ettim silikon ile yapılan avlarda balığın bulunduğu derinliği bulduktan sona ağır ve düz sarım ile alıyorum av genelinde tutulan balıkların 10 tanesinden 8 i ilk önce silikonun kuyruğunu cekip bırakıyor yani vuruş alır almaz tasma atmayın vuruş aldıktan sonra kamışın ucunla kısa ve sert bir iki jerk yapıp (kısa vuruş) yaralanmış ama kaçmaya çalışan balık aksiyonu verirseniz avcı olan perch balığı anında reaksiyon göstererek silikonu yutacaktır max 10 cm silikon kullanmanızı öneririm ben 7.5 cm ile avlanıyorum jig ile yapılan avlarda da dipten yukarı doğru aksiyon vererek tarama yapıyorum balık bazen nazlı oluyor ve yemi yutmuyor tekrar atıp düz sarım yapıp 5 turda bir kısa vuruşlar yapıyorum vuruşun ardından yeme atlıyor. 


 Yakala bırak yapan bir cok avcı için tavsiyem şudur ki agiz yapisi perdeli olduğundan yakalandiktan sonra kamışla cok fazla pres yaparsanız ağiz perdesi yırtılır ve beslenme kuvveti düşer yemlenemez ve ölür yumuşak bir şekilde çekmenizi tavsiye ederim iğneyi çikartirken ağiz perdesinin ve çenenin hareketini sağlayan perdeler arasındaki kıkırdak yapıyı genelde resim çekilme sırasında yanlış tutuşla tuttuğumuz için kırılmaktadır lütfen alttan da diğer parmağınızla besleyiniz ki güç kıkırdak yapıya binmesin herkeze bol trofeli avlar diliyorum lütfen yakala bırak yapalım. 


 Aşağıda arkadaşlarım ile yapmış olduğumuz hem balık hem mangal adı altında balıkçılığa ve dostluğa ait güzel resimleri sizlere sunuyorum okuduğunuz için herkese teşekkür ederim. 

   19-04-2019 BİLGİLENDİRMEYE EK YAZI

19-04-2019 Erkan AKDORA  kardeşim ile Büyükçekmece gölünde sabah suyunda  vibrasyon sahte ile yakaladığım perch balığını  havyar döneminde olduğu için ve geri bırakacağımdan dolayı grip veya maşa kullanmayı tercih etmeden  gövdesinden elimle tutarak ağzından iğneyi çıkarmaya çalışıyordum. Yakalanma korkusundan veya suyun dışına çıkmanın stresinden olabilir tam emin değilim eldivenime bütün spermini bıraktığını gördüm güzel bir tecrübe olarak hafızama kazınmış oldu  sperm kokusuz ve süt beyazı renginde (bildiğimiz süt gibi) su kadar akışkandı. İğne ağzından çıkana kadar ortalama bir çay bardağının yarısından daha az miktarda sperm döktü suya bıraktıktan sonra arkasından tekrar sperm salarak derinlere doğru kaçtı  suyun içinde beyaz ince bir hat oluşturdu ve 10 saniye içinde suda kayboldu benim için çok güzel bir tecrübe oldu.
Hemen alt tarafa resimlerini bırakıyorum




                                                  tutuş hakkında bilgiler ve av resimleri



















Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

LEVREK MERASI NASIL BULUNUR? LEVREK AVINI NEREDE NASIL YAPMALIYIZ - MUHTEMEL LEVREK MERALARI

      Öncelikle herkese rastgele levrek avı ile ilgili av tecrübelerimi ustalardan ve av arkadaşlarımdan. Çookkk elimiz boş döndüğümüz avlardan edindiğin hava okuma gibi durumları, bunca yıldır öğrendiğim bilgilerimi, facebook'tan gelen mesajlar üzerine bildiğim kadarı ile  sizlerle paylaşmak istedim spin avında  nasıl sahteler kullanılır, nasıl avlanılır, nerede avlanılır ve nerede levrek olma potansiyeli yüksek  levrek merası  bulunur. Levrek merası yazısını okumadan önce suyun rengine göre sahte seçimi nasıl yapılır? ve Levrek nasıl çekilir?  videosuna bakmak için tıklayınız. 👇👇👇 Liman içi mendirekleri ve dış kayalıkları  : limanlar genellikle dalgalara karşı  iç kısmı korunaklı olduğundan yavru balıkların yetişme ve büyümesinde büyük rol oynar hem teknelerden atılan insan yiyecekleri hem de kayaların aralarında yaşayan deniz canlılarını yiyerek büyürler  sadece yavru balıklar mı burada büyür? Tatbiki hayır  k...

Karbon olta seçimi

Merhaba sevgili arkadaşlarım.      Bu yazımda sizlere atçek avcılığında kullandığımız  karbon olta seçimi yaparken dikkat etmeniz gereken bikaç önemli konudan bahsedeceğim. İlk önce karbonu kısa tanımlayalım'ki daha net ve ne aldığınızı bilerek oltanızı seçin.     Karbon: petrol, doğalgaz ve kömür gibi hammaddelerden elde edilir. Bu hammaddelerin bileşenlerinde Hidrojen, azot ve karbon atomları bulunmaktadır. Karbon bilinen tüm malzemelerden eşit ağırlıktaki en sert olan maddedir. Oksijensiz fırın ortamında (kuru sıcak) 1500 C derece ısıda bu içinde bulunan hammaddeler petrol,kömür,doğalgaz ve karbon dörtlüsünden karbon harici diğer elementler 1500 derecede gaz fazına geçip yok olurlar. ortada kalan karbon lif nekadar az diğer maddelerden içerirse okadar kaliteli bir karbon ortaya çıkar. Kullandığımız olta kamışlarında kullanılan karbon bu aşamadan sonra belli olur. Karbon malzeme lif şekline ayrılarak adeta bir ip saçağı gibi lif adı verdiğimiz h...