Ana içeriğe atla

Karbon olta seçimi

Merhaba sevgili arkadaşlarım.

     Bu yazımda sizlere atçek avcılığında kullandığımız  karbon olta seçimi yaparken dikkat etmeniz gereken bikaç önemli konudan bahsedeceğim. İlk önce karbonu kısa tanımlayalım'ki daha net ve ne aldığınızı bilerek oltanızı seçin.

    Karbon: petrol, doğalgaz ve kömür gibi hammaddelerden elde edilir. Bu hammaddelerin bileşenlerinde Hidrojen, azot ve karbon atomları bulunmaktadır. Karbon bilinen tüm malzemelerden eşit ağırlıktaki en sert olan maddedir. Oksijensiz fırın ortamında (kuru sıcak) 1500 C derece ısıda bu içinde bulunan hammaddeler petrol,kömür,doğalgaz ve karbon dörtlüsünden karbon harici diğer elementler 1500 derecede gaz fazına geçip yok olurlar. ortada kalan karbon lif nekadar az diğer maddelerden içerirse okadar kaliteli bir karbon ortaya çıkar.



Kullandığımız olta kamışlarında kullanılan karbon bu aşamadan sonra belli olur. Karbon malzeme lif şekline ayrılarak adeta bir ip saçağı gibi lif adı verdiğimiz hali alır. Bu liflerin üzerinde akrilik ve zift bazlı ilşeme girer. Zift bazlı işlenmiş karbon lifleri düşük sertliğe sahip olmaktadır. Akrilik bazlı lifler ise -

 PAN (poliakrilonitril) lifler olarak ayrılır. çok yüksek şekme dayanımı ve sertiğe sahiptirler. bu lifler 3000C sıcaklıkta işlenmektedir.

Dünya üzerinde karbon lifi üreten ilk akla gelen firmalar arasında Toray - Hexel - Mitsubishi ve Rayon aklıma gelen lider firmalardır çekme ve kırılma deneylerini sitelerine girerek izleyebilirsiniz ayrıca modüler olarakta tabloları mevcuttur.

Çekme modülü (msi), malzemenin kuvvet altında elastik şekil değiştirmesinin ölçüsüdür. Msi = Modüler Strenght inch 2 = Modül Çekme Dayanımı inçkare. Örneğin 33.000.000 msi buda 33 Msi olarak kısaltılır ve bu rakam malzemenin çekme modül değeridir.Bazı firmalar modül değerlerini hem msi hemde Gpa(gigapascal) (kg/mm2’de) olarak verir.

Eğer değer Gpa olarak veririlirse hesaplama şu şekilde yapılır:

MSİ  = Gpa : 6.9  ‘dur.. Örnek:  Çekme modülü  230 GPa = 33.4 Msi ‘dir.

Formülü:  msi = 1×106 psi = 6,895 MPa = 6.895 GPa





Diğer önemli kalite göstergesi gr/cm3 deki yoğunluğudur(density gr/cm3).Yüksek modül demek aynı zamanda  lif sayısının yüksekliği demektir.

Biraz teknik konulara girdim ama Şimdi diyeceksinizki bu tatavaya ne gerek var altı üstü balık tutacağız. Aşağıdaki kısım bizi ilgilendiren çoğu kamış markasının üzerine yazdığı karbon saflık oranının kısaltmalarıdır

 Örneğin:IM6 ve IM8 , M55, M40, M40J, M46J, T300,, HR40 gibi çeşitli firmaların bilinen kodları vardır.Ayrıca piyasada belirli bir kalite standartı getirmek için bazı firmalar, lif sertlik derecesini belirtmek amaçlı ton değeride vermektedir.

Torayın geliştirdiği uçak kanatlarında kullanılan ( Boeing 777 ) kuyruk düzlemleri, kanat kapakları,zemin bağlantı kirişleri gibi yerlerde kullanılan Nanoalloy T1100G son teknoloji karbon ve diğer hafif ve ağır sanayide kullanılan karbonları anlatmadan, konuyu daha fazla uzatmadan balıkçılığa bağlıyorum.


Örnek:

Standard Graphite (33 milyon modül  33 msi) = 24+ Ton Material  (standart modül)

IM6 Graphite (36 milyon modül 36msi ) = 30+ Ton Material   (orta modül)

IM7 Graphite (40 milyon modül 40msi) = 35+ Ton Material  (orta-yüksek modül)

IM8 Graphite (45 milyon modül 45 msi) = 40+ Ton Material  (yüksek modül)

 

 Yukarıdaki Graphite yani karbon liflerinin saflığı  tablosunda 24 ton 30 ton gibi modüllerin kullandığımız kamışlardaki bilgilendirme yazıların ile aynı olduğunu, alacağınız kamışın internet sitelerinden karbon oranının verdiğini ve kamışınızın nasıl bir sertlikte olduğunu anlamış olacaksınız. 






 

İşin teknik kısmını bir kenara bırakıp sıradan bir balıkçı gözüyle anlatmak isterim

Balıkçı gözüyle tavsiye: Atıp çekiyoruz ipimiz kaliteli ve bilindik bir marka ince bir ip diyelim.

Makinamız 3000 kafa veya 2500 kafa kamışımız da 270 boyunda 10-30 atarında bir spin takımımız var 

kamış 24 ton karbon lifinden üretilmiş piyasada uygun veya başlangıç seviyesi dediğimiz kamışların ta kendisidir. bu kamışlardan aldığınızda makineniz 3000 den büyük olmamalı ve kullandığınız ip 0.16 mm japon veya alman yapımı kalıteli ipler olmalıdır. Çin üretimi iplerin üzerinde 0.16 yazar ama gerçek kalınlığını japon ipler ile kıyasladığımızda 0,19mm ye kadar cıktığını görürüz. Aslında 0.19 mm ip kullanıyoruz ama üzerinde 16 yazdığı için kafamız rahat oluyor av sırasında 0.19 mm ip kamışın halkalarından rahat çıkamıyor sürtünme cok olduğundan 24 ton karbon kamış kendini çabuk toplamadığı için bir yandan kamış yukarı aşşagıya sallanırken diğer yandan ip konik hareketlerele halkalardan cıkmaya çalışıyor ve kuş gözü dediğimiz durum meydana geliyor veya çattt diye bir ses :D:D


Bu yüzden bütçemiz 24 ton kamış ücretine yetiyorsa makinemiz de 3000 kafadan küçük veya 3000 kafa ise ipimiz kaliteli olmalıdır ki kamışın fast olmayan aksiyonunu ipi incelterek absorbe edelim. 

Tavsiyem şudurki değerli arkadaşlar bir takım alıp kafanızı ağrıtacak ekipman ile av yapmaktansa bir veya iki ay daha bekleyip biraz daha para biriktirip 30 ton karbon kalitesinden başlayan bir takım kurmanızdır. 

Saygı ve sevgilerle RASTGELSİN

Murat DEMİRCİ

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

LEVREK MERASI NASIL BULUNUR? LEVREK AVINI NEREDE NASIL YAPMALIYIZ - MUHTEMEL LEVREK MERALARI

      Öncelikle herkese rastgele levrek avı ile ilgili av tecrübelerimi ustalardan ve av arkadaşlarımdan. Çookkk elimiz boş döndüğümüz avlardan edindiğin hava okuma gibi durumları, bunca yıldır öğrendiğim bilgilerimi, facebook'tan gelen mesajlar üzerine bildiğim kadarı ile  sizlerle paylaşmak istedim spin avında  nasıl sahteler kullanılır, nasıl avlanılır, nerede avlanılır ve nerede levrek olma potansiyeli yüksek  levrek merası  bulunur. Levrek merası yazısını okumadan önce suyun rengine göre sahte seçimi nasıl yapılır? ve Levrek nasıl çekilir?  videosuna bakmak için tıklayınız. 👇👇👇 Liman içi mendirekleri ve dış kayalıkları  : limanlar genellikle dalgalara karşı  iç kısmı korunaklı olduğundan yavru balıkların yetişme ve büyümesinde büyük rol oynar hem teknelerden atılan insan yiyecekleri hem de kayaların aralarında yaşayan deniz canlılarını yiyerek büyürler  sadece yavru balıklar mı burada büyür? Tatbiki hayır  k...

TATLI SU (PERCH) LEVREĞİ VE MANGAL GÜNÜ

       PERCH BALIĞI 15 MART 30 NİSAN TARİHLERİNDE AVCILIĞI YASAKTIR. (45 gün) Perch - testere -gömme - köstergeç -tatlısu levreği- amerikan levreği yöreye göre ülkemizdeki adı değişmektedir. Erkek levrek dişilerden daha erken olgunlaşır, normalde 2-4 yaşları arasındadır. Ancak istisnai durumlarda, gıdanın bol olduğu durumlarda olgunluğa bir yıl gibi kısa bir sürede ulaşılabilmektedir. Dişiler erkeklerden daha hızlı büyürler ancak olgunlaşmaları daha uzun sürer, normalde 3-5 yıl civarındadır. Levrek cinsel açıdan dimorfiktir, dişiler erkeklerden daha büyük büyür. Yumurtlama Göllerin yumurtlaması ilkbaharda iki ila üç haftalık bir sürede gerçekleşir ve hava koşullarına bağlı olarak Mart'tan Mayıs'a kadar herhangi bir zamanda başlayabilir, ancak genellikle su sıcaklıkları yaklaşık 9 veya 10°C'ye ulaştığında meydana gelir. Erkek levrek ilk önce sessiz durgun sular, sığ koylar vb. gibi tercih edilen bölgelerde, 1-2 metre derinliğindeki suda toplanır. Dişiler kısa süre son...