Ana içeriğe atla

Lrf Nedir? Lrf avı nasıl yapılır? Doğru ekipman nasıl olmalıdır

Yaz aylarında ön plandaki balıkçılık sitillerinden olan LRF sitilini lrf nin gerçek anlamda ne olduğunu lrf sitilinin Anavatanın'da yaşayıp balıkçılık yapan  uzak doğulu dostum Lu  Kinag ve av arkadaşlarım ile  yaklaşık olarak  4 veya 5 yıldır bilgi alışverişi yapıp lrf sistemi hakkında konuşur whatsapp aracılığı ile birbirimize videolar resimler göndererek aramızda istişare ederek  edindiğim bilgileri av tecrübelerimi sizlerle paylaşmak istedim.

                                                                             





Yazıya başlamadan önce youtube kanalımdaki özellikle lrf sistemi ile kasna, alabalık ve perch gibi balıkların avlarında kullandığım tekli iğne kombinlerine bakabilirsiniz

 



             Ana başlığımızda olduğu gibi lrf nedir? sorusu ile  başlayalım. Lrf avcılığı  ( Light Rock Fishing ) İngilizceden  Türkçeye çevrildiğinde hafif kaya balıkçılığı anlamına gelmektedir. Aslında bu bir anlam değil hepimizin yaptığı gibi türkçe çeviri ile çevrilmiş dilimize yer edinmiş  bir cümledir: uzak doğuda ki gerçek ismi  (ライトニードル釣り)   (Hafif iğne ile küçük balık yakalama)  yani sitilin hafif kaya balıkçılığı ile bir alakası olmadığını rock kelimesinin sallamak sarsmak yani hafif atım gibi yumuşak atmak gibi anlama gelgiğini kaya veya kayalık değil de sahil şeridi, kıyı şeridi anlamında olduğunu   lrf sisteminin gerçek amacı  kıyıda yaşayan (kumda kayalıkta,sazlıkta,otlukta) kıyı şeridine yakın yaşayan yavru balıkların büyüyüp göç edecek kıvama gelene kadar beslendiği kendine yuva yaptığı yerlerde yaşayan balıkları avlama şeklidir.

             Ülkemizde LRF sitili denizde,göllerde,akarsularda kısaca suyun olduğu heryerde yapmak mümkün surf veya spin avcılığının aksine daha küçük ekipmanlar ile yapılan bu avcılık hem taşıma kolaylığı hem de ekipmanların çok daha hafif olması sebebi ile daha az yorucu ve daha keyifli bir av imkanı vermektedir.  Lrf sistemi için ülkemizdeki bir çok hobidaşımız ile aynı fikirde olmadığımı farkettim internet üzerinden okuduğum Türkiyede bilinen kendini her konuda tanıtmış TEASERlerin yazılarında 3000lik diye tabir ettiğimiz makinalarla lrf yapabilirsiniz yazısını okuduktan sonra acilen bu yazıyı yazma kararı aldım.
 Altını çizerek söylüyorum gerek misina sarım kapasitesi gerek yapılacak lrf avcılığındaki balıkların gücü ve kuvveti ile eş miktarda 1000 veya 1500 diye tabir ettiğimiz makina boylarından yukarısı LRF avcılığı için uygun değildir. 

Nedeni: lrf avcılığında kullandığımız kamışın ve misinanın  veya ipin belirli bir kalınlığı ve atar değeri vardır   sistem içerisinde kullanılan kamışların olta makinasına en yakın olan yani kamış üzerindeki en geniş halka  çoğu lrf kamışlarında 16mm ile  20mm  aralığındadır.


resimde görmüş olduğunuz gibi
kafa çapı 35mm ile 39mm genişliğinde olan 1000 lik veya 1500 lük makinaların dışında kullanacağınız her makinada ilk halkanın ve makına kafasının uyuşmazlığı yüzünden acı değişimi ve boy orantısı ile alakalı ip kullanıyorsanız kuş gözü düğümü misina kullanıyorsanız en az 4-5 metre erim kısalığı ve dolaşma ile alakalı patlamalar yaşamanız an meselesidir.
amacına uygun lrf kamışı özelliği : 0.5 gr ile ortalama max 10  grama kadar atar ve hissiyat aralığı olan kamışlara lrf kamışı adı altında bakabiliriz  yani aji  (istavrit) kamışı  tabi biz aji kamışı ile herşeyi tutuyoruz o ayarı mesele 😊
ülkemizde  çok sayıda marka ve atar aralığında kamış mevcut örneğin 3-12 gr    5-15 gr-   3-18 gr    1-15gr    2-12 gr gibi çeşitli aralıklar var  bunlar HARD ROCK FISHING  amacınla kullanılan kamışlardır mırmır,eşkina,levrek gibi daha bir çok avcı balığın avlarında kullanımına uygun kamış modelleridir


LRF avcılığı tek isim altında 2 farklı sitil ile satışa sunulmaktadır aslında lrf ve hrf sitillerini birbirinden ayırd edebilmemiz gerekmektedir hrf kamışlarında örnegin 3-12 gr atar aralıklı (kendı kullandığım hrf kamışıdır) 2000 lik makine kullanımına uygundur 1000lik maine için de uygundur ama ip veya misina alım kapasitesi yönünden hedefteki balıklar için dezavantaj olarak karşımıza çıkmaktadır bu sebeple 1500 veya 2000 lik makinalar Hrf sistemi için daha uyugun olacaktır. kamış ve makine alırken bunları göz önünde bulundurarak alırsanız gittiğiniz her avda daha az problem ile karşılaşma imkanı bulursunuz.
             LRF avcılığında sert maket balıklar,jigler,silikon yemler,kokulu ve kokusuz kurtlar kullanılmaktadır. jighead ve klips kullanımı genel olarak oldukça fazladır lrf ve hrf sistemleri için  uzakdoğuda jighead i sadece hrf sisteminde kullanmaktadırlar.   lrf sisteminde  makineden cıkan misinaya takılan tek iğne sabit; YEMLER DEĞİŞKENDİR. (orjinal japon yöntemi) malzemenin kendi agırlığı ile  atılan klips ve ağırlık kullanılmadan yapılan av sitilidir.
       
        Ülkemizde genel olarak 0.10 ile 0.18 mm kalinliginda mono misinalar tercih edilmektedir ip olarak 0.2 pe ile 0.6 pe arası lrf sisteminde tercih edilen araliklardır  siz de makina ve kamış kombinasyonunuza bu kalınlıklarda seçip yapabilirsiniz benim kullandigim makinada 2 adet kafa var birinde 0.4 pe diğerinde 0.6 pe ip sarili 0.4 olanı lrf kamışı ile kullaniyorum( 06-10 gr )  -  0.6 pe hrf kamışı ile kullaniyorum  her iki sistemi de hem lrf  hem hrf  sistemini LRF  adı altında toplum olarak kabullenmiş durumdayız
Sert sahte ile av yapmayı planlıyorsak suyun rengine göre sahte seçimi önem kazanıyor.

 


Su rengi kadar önemli olan bir diğer noktada meradaki yemlik baliklara yakin renkler kullanılmasıdır mesela hedefimizde turna avı yapmak varsa o bölgede turna balığı ile aynı suda yaşayan diğer balıkların benzerlerini kullanmak şansımızı arttırır örnek olarak turna  perch balığını yer: hedef turna ise perch balığı gibi kenarları çizgili sahteler seçmemiz en doğrusudur. Yada bir akarsuda veya gölde gökküşağı alabalığı yakalamaksa hedefimiz resimde olduğu gibi avlayacağımız balığın yavrusuna benzeyen yemler atmamızda fayda olacaktır. 1. resimde görüldüğü gibi
                                                                            1



2
                                                                                 3

Veya denizde mırmır tutmak istiyorsak mırmırın en sevdigi yemlerden olan kum kurdu,boru kurdu şeklinde kokulu veya kokusuz kurtçuklar kullanmaliyiz  mırmır genelde kumluk alanlarda dibi tarayarak avlanan bir balıktır bizde kandırıcımızı dipten sektire sektire küçük aksiyonlar ile atıp çekersek şansımız kat kat artacaktır tavsiyem kokulu silikonları hep aynı noktaya atmanız sizlerin yararına olacaktır.

  KOKULU YEM KULLANIMI:
Kokulu yem kullanımında amaç atışlarımızı hep aynı yere atmaktır eğer kokulu yemimizi farklı yerlere atarsak yemin içindeki koku çok az etki edeceğinden koku bakımından balıkların pek ilgisini çekmeyecektir çünkü:sudaki akıntılarla beraber koku çok çabuk yok olacaktır ama merada kendimize hayali bir V cizip hep aynı noktalara atış yaparsak yemin kokusu o bölgede devamlı yayılma durumunda olacaktır  resimle örneklemeye çalıştım.

          Resimde  yuvarlak içine alınmış 1 numaralı yeri atış yapacağımız yer olarak kabul edersek 1-2-3 numaralı yerlerde atış yaptığımız yerler olacak: 10 atış 1 numaraya 10 atış 2 numaraya  ve 10 atış ta 3 numaraya yaparsak  yemin kokusu hayali olarak çizdiğimiz v nin içinde yayılacaktır ve bu daha geniş bir alan daha fazla koku yayma anlamına gelecektir sudaki kokunun da sürekliliği o civardaki balıkları av yaptığınız bölgeye çekmek için güzel bir stratejidir.  Kokulu yemlerin gerçek anlamda kullanım amacı budur.
               Kokusu olmayan yemlerde amaç balık geçiş yaparken şansa önüne atmak veya suda aksiyon vererek o bölgedeki balıkların dikkatini çekmektir yani kokulu bir yem ile kokusuz yem arasındaki tek fark budur.
Aşağıda kullandığımız kokulu  yemlere örnek görseller bırakıyorum kullanacağınız jighead'in iğnesine yeminizi taktıktan sonra stoperli hırsız takım ile kullanabilirsiniz veya tığ yardımı ile yemin içinden direk olarak ta takabilirsiniz  gizli iğne veya hırsız iğne diye adlandırdığımız takımları kendiniz de yapabilir hazır yapılı şekilde de alabilirsiniz tavsiyem makinadaki ipiniz ile aynı kalınlıkta hırsız iğne bedeni yapmanızdır.





hırsız takımın nasıl yapıldığını seyretmek için youtube kanalımdaki videoyu izleyebilirsiniz


 

 

 


 



 Lrf avcılığında bir diğer seçeneğimiz de jig kullanımıdır jigler diğer yemlere göre erim konusunda daha ileri gittikleri için uzak mesafelere atış yapmamızı ve daha geniş mesafeleri taramamızı sağlar  yine herzamanki gibi merada yaşayan yemlik balık renklerinde seçeçeğimiz jigler ev verimini arttıracaktır. 
jiglerde aksiyon nasıl olmalıdır hangi merada nasıl aksiyon vermemiz lazım?
kumluk bir merada olabildiğince dibe yakın kumun üzerinde zıplata zıplata  çekmemiz jigin hem kuma vuruş sesi ile hemde kumdan cıkartacagı bulanıklık ile etraftaki balıkların dikkatini daha kısa sürede üzerine çekmeye yardımcı olacaktır yani jigi atıp düştüğü noktadan her 30 cm de bir kuma deydirerek çekmemiz anlamına geliyor (yemlenen balık aksiyonu ) resimde gördüğünüz gibi

bir diğer aksiyonu da kayalık ve dibi yosunlu olan bölgelerde orta suda veya su üstüne yakın yerlerde jig suya düşer düşmez sarımla berağber jerk (kısa vuruşlar) yaparak sarmaktır  bu aksiyonda da jig saga sola ve jerkler arasındaki boşluktan dolayı az da olsa yukarı aşşağıya  kaçarak  paniğe kapılmış yavru balık aksiyonu alarak gelmektedir bu da avcı balığın iştahını daha çok kabartır

                                         kullanılan jiglere resimle örnek verecek olursak

Son söz: olarak kısaca LRF  veya HRF avcılığında kıyı şeridinde yaşayan bir çok tür balığı avlayabiliriz önemli plan kamış makine ve misina kombinasyonumuzun dengeli olmasıdır kullanacağımız yemlerin meralarımıza uygun gramajda ve uygun renkte olmasıdır gerisi sizin vereceğiniz aksiyona ve kısmetinize kalmış
okuduğunuz için hepinize teşekkür ederim bu yazdıklarım tamamen benim ve arkadaşlarımın av tecrübeleri ve ortak fikirleridir beni tanıyan herkez bilirki amacım insanlara doğru malzemeyi doğru şekilde kullanmayı anlatmaktır ben ustamdan böyle gördüm böylede devam edeceğim

Tekrar tekrar söylüyorum 3000 lik makina lrf avcılığı için uygun değildir paranızı çöpe atmayın!!!
Benim ve arkadaşlarımın yaptığı av resimleri ile yazımı sonlandırıyorum herkeze saygılar sevgiler RASTGELE

Av arkadaşlarım abilerim AYKUT TUNCA,SELAMİ CUMUR,YASİN KAYA'YA emekleri için teşekkürler.












OĞLUM ÇINARIN İLK LRF AVI (5 YAŞINDA)




















Yorumlar

  1. Murat abicim oncelikle degerli bilgilerin icin tesekkur ederim.sivisi giden serlesen silikonlari tekrar eski haline nasil donusturebiliriz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kokulu sivilar satiliyor onlardan alabilirsiniz. Veya 2-3 paket sivili silikon alip ayni modeden birlestirin hepsini

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

LEVREK MERASI NASIL BULUNUR? LEVREK AVINI NEREDE NASIL YAPMALIYIZ - MUHTEMEL LEVREK MERALARI

      Öncelikle herkese rastgele levrek avı ile ilgili av tecrübelerimi ustalardan ve av arkadaşlarımdan. Çookkk elimiz boş döndüğümüz avlardan edindiğin hava okuma gibi durumları, bunca yıldır öğrendiğim bilgilerimi, facebook'tan gelen mesajlar üzerine bildiğim kadarı ile  sizlerle paylaşmak istedim spin avında  nasıl sahteler kullanılır, nasıl avlanılır, nerede avlanılır ve nerede levrek olma potansiyeli yüksek  levrek merası  bulunur. Levrek merası yazısını okumadan önce suyun rengine göre sahte seçimi nasıl yapılır? ve Levrek nasıl çekilir?  videosuna bakmak için tıklayınız. 👇👇👇 Liman içi mendirekleri ve dış kayalıkları  : limanlar genellikle dalgalara karşı  iç kısmı korunaklı olduğundan yavru balıkların yetişme ve büyümesinde büyük rol oynar hem teknelerden atılan insan yiyecekleri hem de kayaların aralarında yaşayan deniz canlılarını yiyerek büyürler  sadece yavru balıklar mı burada büyür? Tatbiki hayır  kayalıklarda kendine yuva kurmuş balıklarımız da mevcutt

ATÇEK AVCILIĞINDA KARIŞMA VE KOPMA PROBLEMLERİ

  Karışma ve dolaşma veya bizim deyimimizle  kuş gözü problemini hemen hemen hepimiz yaşamışızdır. Yazıyı okumdan önce karışma ve dolaşma videosunu izlerseniz daha dogru bir kamış seçimi konusuna hakim olabilirsiniz. Ya bizim başımıza gelmiştir yada av arkadaşımızın; avın en heyecanlı yerinde ya atış esnasında yada atışı yaptıktan 1 saniye içinde kulağımıza  gelen o ipin düğüm sesi veya misinanın patlama sesi  bütün hevesimizin kaçtığı andır. lider kopar sahtemiz veya jigimiz kopar  klips gider  durduk yere strese gireriz  bu tür problemleri en aza indirmek için biraz daha bilgili biçimde alışveriş yaparsak stressiz bir av problemsiz bir gün geçirebiliriz sizler için araştırdığım ve öğrendiğim bazı tecrübelerimi sizlerle paylaşmak istedim. karışma ve kopma problemini sadece bir veya iki  sebep'e bağlamamalıyız seçenekler  arasında sizde kendi takımınıza kıyaslarsanız problemi kendiniz çözebilirsiniz A-)  KAMIŞLARDA YAZAN   PE   KALINLIK DEĞERLERİ Hemen hemen her k