Ana içeriğe atla

Crank sahteler ve sahte isimlerindeki kısaltmalar nedir ?

 

 



 

Merhaba dostlar.

Özellikle Alabalık ve Kasna avlarında kullanılan Crank sahteler hakkında ve genel anlamda At Çek avcılığında kullanılan sahte isimlerinin yanında bulunan kısaltmalar nelerdir? bildiğim kadarı ile sizlere anlatmaya çalışacağım.

Crank sahteler orijinalinde alman yapımı bir markanın imitasyonu olarak kopyalanmıştır. Yapılan modele verilen isim yani crank hasta anlamındadır. Bunu yaralı veya bitkin balık taklidi yapan fikrinden almanlar tarafından verilmiş bir isimdir aslında. Crank modellerin dr, sr, sd olarak 3 dalan tip modeli vardır crank dr ile Almanya’da ve çevresinde yayın balığı ve sudak tutulurdu zaman ilerledikçe bu aksak yüzen yaralı balık modeli hemen hemen her markada yapılmaya başladı crank’ın İngilizce den çevrilmiş anlamı krank’dır. Motora bağlı milin eksantrik hareketini sağlayan mil Krank mili. Bu yüzden bizim ülkemizde crank sahteler hakkında çok bilgi yazmaz crank sahtelere aksiyon vermenize gerek yok, zira derin dalarlısı yani dr modeline fazladan aksiyon verirseniz suyun içinde dönme dahi yapabilir bazı sahtelerin aksiyonları aerodinamik yapıları üretim aşamasında ortalama sarim hızı ele alınarak yapılır. Cranklar zaten tutarsız bir aksiyonla yüzdüğü için vereceğiniz fazladan aksiyon taklaya sebep olabilir ama sığ dalarlı modellerde sorun olacağını sanmıyorum. Aksiyonu illa vericem derseniz kamışın ucuyla kısa jerkler verebilirsiniz başta da dediğim gibi crank orijinalinde hasta anlamında güçsüz anlamında verilen isimdir. Stabil bi düzlükte değil sağa sola kaçarak yüzdüğünden almanlar tarafından bu şekilde isimlendirilmiştir bence aksiyona gerek yok doğru hız turunu bulunca kamışın ucundan anılacaksınız zaten.

Sahtelerde yazan harfler ne anlama geliyor

Dr- sr- sd - dsr - ssr gibi terimler neyin kısaltması.

Markalar sahte modeli belirlerken ülkelerin talepleri doğrultusunda bir modele 3-4 farklı versiyon yaptırabiliyor dr-sr-sdr-ssr-pop gibi kısaltmalar Avrupa ve bazı ülkelerde evrenselleşme yolundadır. Bazi ülkelerde hl-hf-hlf gibi kısaltmaları da olur yukarıda ssr diye örnekledim mesela bu sahtede sığdan yüzen içinde bir sistemin olduğu anlamındadır. Sadece sr yazıyorsa sistemsiz sığ dalarlı bir modeldir dr modeller, derin dalarlı gibi yani: 3 kelimede hem yüzme mesafesi hem de içinde bir sistem olduğu anlamı taşır pop zaten sizin’de bildiğiniz gibi popper kısaltması olarak kullanılır. Avrupa kıtası sr-sdr gibi, İskandinav ülkelerinde hl-hf gibi kısaltmalar kullanılır bazı ülkelerde bf -f diye adlandırılır buda f floating bf derinden gelen floating anlamında kullanılır yani bu demektir ki bir sahtede bf veya ssr gibi terinler görürsek ayni modelden başka derinliklerde üretilmiş sahteler de var yani sdr yazısını gördüğünüzde bunun sığ yüzen modelinin de olduğunu anlamamız lazım. Tabi distribütör firma her modelini getirir veya getirmez o firmanın sorunu. ÖRNEK: Sahteyi yaptıracağımız fabrikaya çizip gönderiyoruz fabrika bize sr-sdr falan gibi modellerini de yaptıracak’mısınız? diye sorar. Biz çizime not ekleyip ssr ve sdr yazıp yollarsak sormazlar hem sığdan hem derinden yüzen modelden üretilmesini istediğimiz anlamındadır. Birde şu durum var bir modelin sr yazanı 15 cm dalıyorsa dr modeli 30 40 cm dalar sr model 1 metre dalıyorsa dr model 3 metre dalar yani Standard derinlik modelin sığ dalarlısına göre dr olan modele (derin dalarlı) modeline gaga tasarlanır.

Diyelim ki 33 lbf diye adlandırmış modelin özelliği ve sığ dalarlı modelin derinden gelen versiyonu sahtelerin ikisinde de ATG yazar. Örnek olarak aşağıdaki resime bakalım yan yana duran sahtelerin aynı modelde ve aynı isimde olduğunu görüyoruz mesela lucky john haira modelinde firma 44mm boyun olduğunu F harfi ile floating olduğunu ve  LB yazarak da derin dalan olduğunu belirtmiştir. Yani biz

bir sahteyi ele aldığımızda dr veya lb gibi kısaltmalar okursak o modelin sığdan gelen bir modeli olduğunu da anlamış oluyoruz. Hemen alt kısmındaki örnekte ise sahtelerin içinde sistemler olduğunu mesela MCS magnetik (mıknatıslı) sistem konulduğunu ve ATG yazarak Area Trout Game yani alabalık için özel tasarlanmış olduğunu bizlere belirtir. biz bunların ne demek olduğunu nasıl bileceğiz sorusunu duyar gibiyim çok basit. Hemen google amcayı açıp örnekte lucky john firması mı var luckyjohn'un sitesine girip kataloğundan ürünü bulup altındaki açıklamayı okuyabilirsiniz veya ingilizce ceviriyi türkçeye çevirip öğrenebilirsiniz biraz araştırmak iyidir.



 

ATG - Area Trout Game alabalık için tasarlamışlar yani her marka olmasa da bazı markaların kendi kısaltmaları var.  Mesela bildiğim River markasında Sebastian / Alfred gibi isimler var vibrasyon ve jig. Bunlar İngiliz hizmetkârların isimleridir neden sebastian dedim bunlar uşak isimleri bize uşaklık ediyorlar hizmet ediyorlar balığı alıp getiriyorlar. Diye cevap aldım (ismi veren TÜRK’dür).

 


Jigler içinde bu kısaltmalar geçerlidir. bazı jigler salınarak yaprak gibi saga sola savrularak suyun içinde derine doğru düşer aynı isimde aynı gramda farklı bir modeli daha hızlı düşeni üretilirse ismin sonuna ff eklenebilir yani fast fall (hızlı batan) gibi bir çok örnek verebiliriz.

Sahteler bilindiği üzere dünyanın her yerinde üretilmeye başlandı başta Çin olmak üzere. Bilinen ilk marka RAPALA'dır sevgili arkadaşlarım.

Finlandiyalı sizin benim gibi bir balıkçı olan Lauri RAPALA tarafından 6 senede test edilerek 1936 senesinde bulunmuştur.

Lauri RAPALA
 

Lauri balık tutarak pazarda satıp evini geçindiren bir balıkçıdır. Bu adam av sırasında küçük yavru balığın gözünün önünde büyük bir balık tarafından yenildiğini görünce maket bir balık yapma fikri ortaya çıkmıştır IGFA (International Game Fish Association) onaylı rekorlar sahibi bir çok rekor kıran en eski markadır. ANTARTİKA Kıtası dışındaki bütün kıtalarda İGFA onaylı dünya rekorları bulunmaktadır. Bu firma da kendine has Scatter Rap veya Shadow Rap, max rap gibi isimler le modelleri ayırır yani her marka kendine göre standart belirler.

Ben kendi adımda bır sahte üretsem adı murat olsa, boyu 5 cm olsa, sığ dalarlı ve ıcınde magnet sistemler olsa adı şöyle olabilirdi: Murat 50f mcs-ssr bunun yanına birde Rolling ve wobbling aksiyonla yani iki aksiyonuda beraber yaptığını da belirtmek için de RW  yazardım. Sahtenin ismi murat 50f mcs-ssr-rw 4.2gr gibi olurdu. Yanı demem o’kİ her firmanın kısaltmaları kendi özgüdür.

 Çoğumuzun kutularda sahtelerin isminin yanında yazan sa.sd.dd. kısaltmalar aklımızda kalır sr. sp. sd .dd. (shallow dive) (deep dive) sp .(suspending) gibi kısaltmaları hemen hemen herkez bilir.

misal sr kısaltmasında ’ki s ve r neyin kısaltması.

Sr.sp. sd .dd. (shallow dive) (deep dive) sp .(suspending) diyerek S shallow: sığ derin olmayan anlamındaki kısaltma R de Ride den gelme kısaltma sığdan gitme, sığdan sürme, sığdan çekme anlamında kısaltmalar. Ama bir standardı yok firmaya göre değişir. sp .(suspending) örnekledik bu sahtenin karakteristik özelliği asılı kalan.

Umarım bu yazımı okuduktan sonra artık sahtelerin üzerinde yazan harflerin ne demek olduğunu daha iyi anlayacaksınız. Youtube kanalım’da bu konu hakkında bir video çekmeyi planlıyorum beni youtube kanalımdan da takip edip abone olarak destek verebilirsiniz. 

Kanalıma davletlisiniz. resime tıklayarak kanalıma gidebilirsiniz.



 

 

 

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

LEVREK MERASI NASIL BULUNUR? LEVREK AVINI NEREDE NASIL YAPMALIYIZ - MUHTEMEL LEVREK MERALARI

      Öncelikle herkese rastgele levrek avı ile ilgili av tecrübelerimi ustalardan ve av arkadaşlarımdan. Çookkk elimiz boş döndüğümüz avlardan edindiğin hava okuma gibi durumları, bunca yıldır öğrendiğim bilgilerimi, facebook'tan gelen mesajlar üzerine bildiğim kadarı ile  sizlerle paylaşmak istedim spin avında  nasıl sahteler kullanılır, nasıl avlanılır, nerede avlanılır ve nerede levrek olma potansiyeli yüksek  levrek merası  bulunur. Levrek merası yazısını okumadan önce suyun rengine göre sahte seçimi nasıl yapılır? ve Levrek nasıl çekilir?  videosuna bakmak için tıklayınız. 👇👇👇 Liman içi mendirekleri ve dış kayalıkları  : limanlar genellikle dalgalara karşı  iç kısmı korunaklı olduğundan yavru balıkların yetişme ve büyümesinde büyük rol oynar hem teknelerden atılan insan yiyecekleri hem de kayaların aralarında yaşayan deniz canlılarını yiyerek büyürler  sadece yavru balıklar mı burada büyür? Tatbiki hayır  k...

TATLI SU (PERCH) LEVREĞİ VE MANGAL GÜNÜ

       PERCH BALIĞI 15 MART 30 NİSAN TARİHLERİNDE AVCILIĞI YASAKTIR. (45 gün) Perch - testere -gömme - köstergeç -tatlısu levreği- amerikan levreği yöreye göre ülkemizdeki adı değişmektedir. Erkek levrek dişilerden daha erken olgunlaşır, normalde 2-4 yaşları arasındadır. Ancak istisnai durumlarda, gıdanın bol olduğu durumlarda olgunluğa bir yıl gibi kısa bir sürede ulaşılabilmektedir. Dişiler erkeklerden daha hızlı büyürler ancak olgunlaşmaları daha uzun sürer, normalde 3-5 yıl civarındadır. Levrek cinsel açıdan dimorfiktir, dişiler erkeklerden daha büyük büyür. Yumurtlama Göllerin yumurtlaması ilkbaharda iki ila üç haftalık bir sürede gerçekleşir ve hava koşullarına bağlı olarak Mart'tan Mayıs'a kadar herhangi bir zamanda başlayabilir, ancak genellikle su sıcaklıkları yaklaşık 9 veya 10°C'ye ulaştığında meydana gelir. Erkek levrek ilk önce sessiz durgun sular, sığ koylar vb. gibi tercih edilen bölgelerde, 1-2 metre derinliğindeki suda toplanır. Dişiler kısa süre son...

Karbon olta seçimi

Merhaba sevgili arkadaşlarım.      Bu yazımda sizlere atçek avcılığında kullandığımız  karbon olta seçimi yaparken dikkat etmeniz gereken bikaç önemli konudan bahsedeceğim. İlk önce karbonu kısa tanımlayalım'ki daha net ve ne aldığınızı bilerek oltanızı seçin.     Karbon: petrol, doğalgaz ve kömür gibi hammaddelerden elde edilir. Bu hammaddelerin bileşenlerinde Hidrojen, azot ve karbon atomları bulunmaktadır. Karbon bilinen tüm malzemelerden eşit ağırlıktaki en sert olan maddedir. Oksijensiz fırın ortamında (kuru sıcak) 1500 C derece ısıda bu içinde bulunan hammaddeler petrol,kömür,doğalgaz ve karbon dörtlüsünden karbon harici diğer elementler 1500 derecede gaz fazına geçip yok olurlar. ortada kalan karbon lif nekadar az diğer maddelerden içerirse okadar kaliteli bir karbon ortaya çıkar. Kullandığımız olta kamışlarında kullanılan karbon bu aşamadan sonra belli olur. Karbon malzeme lif şekline ayrılarak adeta bir ip saçağı gibi lif adı verdiğimiz h...