Ana içeriğe atla

Dünyanın ilk ve en iyi fluorocarbonu Seaguar


 

İlk fluorokarbon misina, bir karbon bileşiği "viniliden florür reçinesi" fluorocarbondu. Kureha 1970 yılında üretime başladı ve 1971'de Japonya'nın ilk fluorocarbon lideri “Seaguar” çıkış yaptı.




Olta balıkçılığı binlerce yıl öncesine dayanıyor, arkeologlar balıkçıların MÖ 2000 yılından kalma olta, misina ve kanca kullandıklarını kanıtlıyorlar. 1603'ten 1868'e kadar geçen süre, içerisinde birkaç farklı doğal üründen doğal misinalar yapıldığı görüldü. İlk doğal misina ilk olarak sericterium'dan yani ipek böceğinin ipeğinden ve örümcek ağından yapıldı.

sericterium örümceğin: ağ üreten organının ismidir.




İlk doğal misinaları oluşturmak için ipek bezi lifleri sıraya sokuldu. Bu doğal misinalar ideal orta sertlik ve iyi görünmez şeffaflık özelliklerine sahipti. En çok zorlandıkları alan, misinanın oluşturulması için gereken süredir ve üretilebilecek maksimum uzunluk 244cm'in biraz üzerindeydi. Doğal misinanın bu şekilde geliştirilmesi ve üretimi çok yeni bir icat'dı ve çok zordu.
Bu dönemde yapılan misina aynı gramajdaki altından daha pahalıydı.

Güveler ipekböceği yuvaları yapacak ve misina yapımcıları ipek bezi liflerini ayırmak için bu yuvaları toplayacaklardı. Aşagıdaki resimde 1 adet yuvayı görebilirsiniz




sericterium (ipek bezeleri) yuvalardan çıkarıldı ve 1 ila 10 dakika arası Asetik asite batırıldı
daha uzun süre kaldıklarında çok sert ve kırılgan hale geliyorlardı
1-10 dakika olan zamanı ipeğin kalitesi belirliyordu. Aşağıdaki resimde Asetik asite batırılmış ipeği görebilirsiniz.


Asetik asit nedir?
Asetik asit: Asetik asit veya etanoik asit CH3COOH formüllü bir organik asittir, sirkeye ekşi tadını ve keskin kokusunu vermesiyle bilinir. Karboksilik asitlerin en küçüklerindendir (en küçük olan formik asittir). Doğada karbonhidratların yükseltgenmesiyle oluşur. Sanayide asetik asit hem biyolojik yolla hem de sentetik yolla imal edilir. Tuz ve esterine asetat denir. Suda tamamen çözünür.
Yoğun asetik asit cildi yakar, göze kalıcı zarar verir ve ciltte kabarcıklar oluşmasına neden olur. Etkileri birkaç saat sonra hissedilir. Bu etkilerden korunmak için nitril koruma eldivenleri giyilir . Asetik asit 39 °C üzerinde tutuşabilir, havayla patlayıcı karışımlar oluşturabilir.
Asetik asidin zayıf bir asit olması onun özellikle ev içinde temizleme amacıyla kullanılmasının nedenidir. Seyreltik asetik asit (sirke) çaydanlıkların kireçten arındırılmasında, cam ve diğer parlak yüzeylerdeki madenî birikmeleri temizlemekte kullanılabilir.



Yukarıdaki resimde asitte bekleme süresini tamamlamış ipeğin gerdirerek uzatılmış halini görmektesiniz.

1884'te Fransa'da reçine ve kimyasallarla karıştırılmış ipek kullanılan bir işlemle “yapay” misina icat edildi. Bu, tüm doğal liflerden yapılmayan ilk misinayı temsil ediyordu.Misina üretimi hızla arttı dünyanın çeşitli yerlerinde nylon / monofilament misinalar balıkçıların hizmetine girdi.


1939-1942'de Toray, naylon 6, “Amiran” dahil olmak üzere tüm sentetik misinaları poliamidler olarak adlandırdı. 1943'te Toray, “Poliamid bazlı sentetik lifler ve polimerlerden üretim için hammaddelerin sentezi üzerine araştırmalar yaparak” yeni misina çağını açtı.

İlk fluorokarbon misina, bir karbon bileşiği "viniliden florür reçinesi" fluorocarbondu. Kureha 1970 yılında üretime başladı ve 1971'de Japonya'nın ilk fluorocarbon lideri “Seaguar” çıkış yaptı. Florit içinde bulunan flor atomları kullanılarak üretilmiştir. Hammaddeye, enjekte edilen flor bileşiğinden üretilen topak haline getirilmiş PVDF monomeridir.
Bu  fluorocarbon misinalar başlangıçta sadece tuzlu suda lider / öncü malzeme olarak kullanılmıştır.

PVDF monomeri
 
Fluorocarbon misina yapısı gereği monoflament misinalardan daha az görünürlüğe sahiptir.
Buda çift katmanlı bileşenden üretildiği içindir.
Bu durumu şöyle örnekleyebiliriz. Elektirik teli ve üzerindeki naylon kaplama gibi düşünün mono misinada ise sadece tek kat vardır direk elektirik teli olarak algılayabiliriz.
Bu sebebple sürtünmelerde daha dirayetlidir ve çabuk kopmaz.

Fluorocarbon misinanın çift katmanlı birbirine yapışık yapısı daha sert ve daha düşük hafızaya sahiptir. Bir fluorocarbon misinanın hafızası nekadar düşükse balıkçılar için okadar kalitelidir. Misinayı avuçaranıza alıp yuvarlayıp topak haline getirin  aynı işlemi fluorocarbon misina içinde yapın daha sonra ikisinide uçlarından çekip gerdirin ve bırakın mono misina eski hali gibi düzelmeyecek çünkü naylonun hafızası elinizle verdiğiniz şekli hafızaya alıp o şekilde kalmaya müsayittir. Bu durum fluorocarbon için tam tersidir çekip bıraktığınızda eskisi gibi düzleşme eylemi gösterecektir ve monoflament misinaya göre çok daha sürtünme ve UV ışığına karşı direnç gücüne sahiptir.
Ama monoflament misinanın Çeker gücü fluororcarbona göre daha yüksektir.

Fluorocarbon hidrojen atomu ile bağlanmış Etilen türevi organik bir bileşendir. (vinli) Fluororcarbon vinyliden florür yani karbon ve flor (gaz) atomundan oluşan fluropolymerdir.

Basit bir test ile monoflament ve fluorocarbonu uçlarından yakarak anlayabiliriz  fluorocarbon yakıldığında siyahlaşır.
Fluorokarbon, mono misinalar gibi soğuk veya ultraviyole ışıktan etkilenmez. UV ışığı sokaktaki ışıklardan gelebilir veya dışarıdayken makinadaki kullanıma hazır hali ile av sırasında  güneşten gelen ışınlara maruz kalabilir. UV ışığı gece avlarında Aydan gelebilir.


Işık geçirgenlik konusunda Fluorocarbon misinanın su altındaki kırılma indisi aşağıda görsellenmiştir.
Bir maddenin kırılma indisi, o maddede yol alan ışığın ya da diğer elektromanyetik dalgaların boşlukta yol alan ışığa göre ne kadar yavaş ilerlediğini gösteren bir katsayıdır. Genellikle n sembolü ile gösterilir.

c ışığın boşluktaki hızıdır, v ise madde içindeki hızı. Örneğin suyun kırılma indisi 1.33'tür. Bu, ışığın boşlukta suda olduğundan 1.33 kat daha hızlı gittiğini gösterir. Kırılma indisi ilk kez Snell yasasında ifade edilmiştir. n1sinθ1=n2sinθ2




Balıkçıların herhangi bir tür için fluorocarbonu tercih etmeye devam etmelerinin
en büyük üç nedeni:

  • 1- Aşınma direnci 
  • 2- Su altında görünürlüğün azalması
  • 3- Daha fazla hassasiyet. 
  • Bu konudaki tek dez avantajı UV ışıktan daha çabuk etkilenmesidir. Etkilenme gözle görülen yıpranma değil de ham madde olarak mikroskopla incelediğindki yapı bozuklukları şeklindedir. 3 resimyukarıdaki tabloda 40 günlük kullanımda uv ışıklı dogal ortamda kullanım olarak monodan daha dayanıklıdır.
  • 2 katmanlı olduğundan  monoya göre daha dayanıklı ama uv ışığa maruz kaldığında daha çabuk çatlamalar meydana gelmektedir (kullanımsız test)
SON SÖZ
Fluorocarbon, kayalardan, ağaçlardan veya balık dişlerinden aşınmaya karşı
naylon / monoflament misinalardan çok daha büyük bir dirence sahiptir.
Fluorocarbon su altında mono misinadan  daha az görülebilir. Suyun kırılma indisi 1.33'tür.
Fluorocarbon 1.42 kırılma indisine sahiptir, mono misina ise 1.53 tür.
Fluorocarbonu su altında daha az görünür yapan şey budur.
Rast gelsin:
Murat DEMİRCİ



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

LEVREK MERASI NASIL BULUNUR? LEVREK AVINI NEREDE NASIL YAPMALIYIZ - MUHTEMEL LEVREK MERALARI

      Öncelikle herkese rastgele levrek avı ile ilgili av tecrübelerimi ustalardan ve av arkadaşlarımdan. Çookkk elimiz boş döndüğümüz avlardan edindiğin hava okuma gibi durumları, bunca yıldır öğrendiğim bilgilerimi, facebook'tan gelen mesajlar üzerine bildiğim kadarı ile  sizlerle paylaşmak istedim spin avında  nasıl sahteler kullanılır, nasıl avlanılır, nerede avlanılır ve nerede levrek olma potansiyeli yüksek  levrek merası  bulunur. Levrek merası yazısını okumadan önce suyun rengine göre sahte seçimi nasıl yapılır? ve Levrek nasıl çekilir?  videosuna bakmak için tıklayınız. 👇👇👇 Liman içi mendirekleri ve dış kayalıkları  : limanlar genellikle dalgalara karşı  iç kısmı korunaklı olduğundan yavru balıkların yetişme ve büyümesinde büyük rol oynar hem teknelerden atılan insan yiyecekleri hem de kayaların aralarında yaşayan deniz canlılarını yiyerek büyürler  sadece yavru balıklar mı burada büyür? Tatbiki hayır  kayalıklarda kendine yuva kurmuş balıklarımız da mevcutt

Lrf Nedir? Lrf avı nasıl yapılır? Doğru ekipman nasıl olmalıdır

Yaz aylarında ön plandaki balıkçılık sitillerinden olan  LRF  sitilini lrf nin gerçek anlamda ne olduğunu lrf sitilinin Anavatanın'da yaşayıp balıkçılık yapan  uzak doğulu dostum Lu  Kinag ve av arkadaşlarım ile  yaklaşık olarak  4 veya 5 yıldır bilgi alışverişi yapıp  lrf sistemi  hakkında konuşur whatsapp aracılığı ile birbirimize videolar resimler göndererek aramızda istişare ederek  edindiğim bilgileri av tecrübelerimi sizlerle paylaşmak istedim.                                                                               Yazıya başlamadan önce youtube kanalımdaki özellikle lrf sistemi ile kasna, alabalık ve perch gibi balıkların avlarında kullandığım tekli iğne kombinlerine bakabilirsiniz                Ana başlığımızda olduğu gibi lrf nedir? sorusu ile  başlayalım. Lrf avcılığı  ( Light Rock Fishing ) İngilizceden  Türkçeye çevrildiğinde hafif kaya balıkçılığı anlamına gelmektedir. Aslında bu bir anlam değil hepimizin yaptığı gibi türkçe çeviri ile çevrilmiş

ATÇEK AVCILIĞINDA KARIŞMA VE KOPMA PROBLEMLERİ

  Karışma ve dolaşma veya bizim deyimimizle  kuş gözü problemini hemen hemen hepimiz yaşamışızdır. Yazıyı okumdan önce karışma ve dolaşma videosunu izlerseniz daha dogru bir kamış seçimi konusuna hakim olabilirsiniz. Ya bizim başımıza gelmiştir yada av arkadaşımızın; avın en heyecanlı yerinde ya atış esnasında yada atışı yaptıktan 1 saniye içinde kulağımıza  gelen o ipin düğüm sesi veya misinanın patlama sesi  bütün hevesimizin kaçtığı andır. lider kopar sahtemiz veya jigimiz kopar  klips gider  durduk yere strese gireriz  bu tür problemleri en aza indirmek için biraz daha bilgili biçimde alışveriş yaparsak stressiz bir av problemsiz bir gün geçirebiliriz sizler için araştırdığım ve öğrendiğim bazı tecrübelerimi sizlerle paylaşmak istedim. karışma ve kopma problemini sadece bir veya iki  sebep'e bağlamamalıyız seçenekler  arasında sizde kendi takımınıza kıyaslarsanız problemi kendiniz çözebilirsiniz A-)  KAMIŞLARDA YAZAN   PE   KALINLIK DEĞERLERİ Hemen hemen her k